Lilypie Waiting to Adopt tickers

Lilypie Waiting to Adopt tickers

zondag 29 januari 2012

Waogens Louwe

Afgelopen donderdag waren de groepen 4 van MaJin's school uitgenodigd om waogens te gaon louwe. Oftewel ze waren uitgenodigd door een carnavalsvereniging om naar de bouw van de carnavalswagens te komen kijken.
Sinds dit jaar gebeurt dit in een grote fabriekshal op het industrieterrein en het was dan ook de eerste keer dat er scholen uitgenodigd werden om te komen kijken.
Om 13.45 uur stonden we netjes buiten te wachten tot we toestemming kregen om naar binnen te gaan.
Bij binnenkomst werden we in kleinere groepjes verdeeld en kregen we een rondleiding van iemand van de carnavalsvereniging. Er werd precies uitgelegd hoe zo'n wagen(waogen) werd gemaakt en de kinderen mochten zelfs even meehelpen.
We mochten bij alle wagens een kijkje nemen en tot slot kregen we ook nog een uitgebreide uitleg over, waarom wij met carnaval de Kruikenzeikers worden genoemd.
Vroeger stonden hier namelijk veel textielfabrieken en hier werd met wol van schapen gewerkt. Deze wol was echter te vies en te vet om mee te werken, dus moest deze worden gewassen voordat deze verwerkt kon worden. Ammoniak was hiervoor een geschikt middel en jullie raden het al, dit zit in urine. De medewerkers kregen dan ook allemaal een kruik mee naar huis om deze te vullen en deze moesten ze dan weer vol mee terug nemen. Dit werd in een grote bak verzameld en hierin werd dus de wol gewassen. Een vies maar educatief verhaal.
Om de middag in stijl af te sluiten hebben de kids nog een polonaise gelopen en toen zat het er weer op.
Het was een leuke middag en de Carnavalsvereniging heeft het heel leuk gedaan, je zou bijna zin krijgen om te gaan carnavallen (maar niet heus).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten